Paraméterek összehasonlítása (ultrahangos vagy kompresszoros)

Kompresszoros vagy ultrahangos?

Állandóan visszatérő kérdés, hogy melyik fajtát válasszuk. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai is.

A kompresszoros porlasztók előnye az egyszerű felépítéséből eredően megbízhatók, ritkán romlanak. Hátrányuk a zajos működés, kis porlasztási teljesítmény valamint a ködöt alkotó szemcseméret változása, mivel azt döntően a levegő áramlásának sebessége határozza meg.

Az ultrahangos porlasztók előnye a porlasztás hatékonysága, jó minősége, nagy porlasztási teljesítmény zajtalan működés. Hátránya, hogy a meghibásodás valószínűsége nagyobb a bonyolultabb belső felépítés miatt, valamint az áruk esetenként magasabb.

Az összehasonlításhoz nézzünk meg néhány ábrát, egy kis kiegészítő magyarázattal:

Szemcseméret

Az ábrából látható, hogy míg az ultrahangos inhalátorok (zöld, sötétkék) egyenletesebb szemcseméret spektrumban képzik az aerosolt, a kompresszoros készülék által előállítoott aerosolban (piros, világoskék) nagyobb százalékban található a jellemző szemcsemérettől kisebb és nagyobb méretű szemcse.

A következő ábrán a porlasztás reprodukálhatóságának összehasonlítását láthatjuk. Az összehasonlítás során négy azonos típusú ultrahangos, és kilenc szintén azonos típusú kompresszoros készülék átlagos szemcseméretét vizsgálták.

Következtetés: A gyártástechnológiából eredően az ultrahangos készülékeknél lényegesen nagyobb biztonsággal lehet a névleges szemcseméretet biztosítani.

Ha ehhez hozzávesszük a kompresszoros készülékek azon tulajdonságát, hogy a használat során a kopás miatt a kompresszor által előállított nyomás, és ezzel együtt a készülék porlasztási teljesítménye is csökken, ebben a tekintetben is az ultrahangos készülékek rendelkeznek előnyösebb tulajdonságokkal.

Gyógyszer deponálódás

Az ábra különböző készülékekkel végzett inhaláció során az alsó illetve felső légutakban deponálódott gyógyszer mennyiség százalékos adatait tartalmazza.

* A mérést a Multisonic ultrahangos inhalátorral Dr. J. Zahlava végezte a plzeni egyetemi kórházban, 1995. okt. 23.-án.

** Kivonat a Respiratory Medicine-ből (1993) 87, 461-465

Az értékek a teljes belégzett mennyiségre vonatkoznak.

Kezelési idő

Figyelembe véve az inhalálható gyógyszerek hatásmechanizmusát, az ideális kezelési idő 10 perc.

Ez annál is inkább lényeges, mert a páciens együttműködési készsége 10 perc után csökken, ami hatványozottan igaz gyermekek inhalációjánál.

Kényelmi szempontok

Méret, súly A kompresszoros készülékek mérete és súlya többszöröse az ultrahangos készülékekének. Így utazáskor lényegesen kényelmetlenebb a szállításuk, használatuk.

Aerosol hőmérséklet

A kompresszoros készülékek porlasztóiban a sűrített levegő a kitáguláskor lehül (autoszifon patron). Így a keletkező aerosol is a környezeti levegőnél hidegebb lesz. Ez a hideg aeroszol gyakran köhögési ingert vált ki.

Azok az ultrahangos készülékek, melyeknél a keletkező aeroszolt ventilátor nyomja ki a készülékből, az aeroszol hőmérséklete közel azonos a környezeti hőmérséklettel.

A ventilátor nélküli ultrahangos készülékeknél, ahol az aerosolt a paciens a szájcsutorán keresztül szívja ki, az aerosol hőmérséklete az ultrahang melegítő hatása miatt a környezeti hőmérsékletnél magasabb, ezáltal nagyobb komfortérzetet biztosít.

Zaj

A készülék által keltett zaj a két típus esetén szinte összehasonlíthatatlan. Míg a kompresszoros készülék zajszintje a környezetet kimondottan zavarja, addig az ultrahangos készülék ventillátor használat mellett alig hallható, míg ventilátor nélkül szinte zajtalan.