Inhalációs módszerek

„A szelídnek gondolt gyógymód hívei szerint ezzel a belégzéses módszerrel célirányosan, a szervezetünknek csak a legerősebben érintett részét, vagyis a légutunkat kezeljük, így nem terheljük különféle gyógyszerekkel az emésztő- és a méregtelenítő szerveinket.” (1)

A gőzölés jótékony hatása már évszázadok óta ismert. A belélegzett gőz a légutakban letapadt sűrű váladékot feloldja, elősegíti azok ürítését. „a majdnem forró gőzt be kell lélegezni, így nemcsak a betegséget okozó és fenntartó kórokozók pusztulnak el, hanem a légutakban lerakodott váladék is felszabadul.” (1)

Gázok inhalálása az illóolajok párolgása közben keletkező gáz belégzése. (Aroma terápia). „a levegő párásításával (a fűtőtestre helyezett edényekbe csöppentett illóanyagok párologtatásával, illetve párásító készülékek használatával) azt igyekeznek megakadályozni, hogy a fűtött lakásban a náthás, influenzás beteg légútjai kiszáradjanak."

"Tüdőre megy!

Az utóbbi évek tudományos kutatásai nyomán azonban az inhalálás hatékonyságával kapcsolatban is számos kétely fogalmazódott meg, elsősorban a fül-orr-gégészek és a tüdőgyógyászok körében. A kíméletesnek tartott gyógymód a célzott tudományos vizsgálatok szerint egyáltalán nem segíti a gyógyulást. A tüdőgyógyászok közül egyre többen arra hívják fel a figyelmet, hogy kifejezetten ártalmas is lehet a meleg gőz „letüdőzése”, mert a forró gőz károsíthatja a tüdő csillószőreit, így meggátolja a hörgők öntisztulását. Ennek következtében gyulladásos folyamat indulhat el a légzőszervünkben.

Az allergológusok közül is egyre többen adnak hangot ellenérzéseiknek, elsősorban a különféle növényi illóolajokkal (ánizs, bazsalikom, boróka, borsmenta, citromfű, erdei fenyő, eukaliptusz, jázmin, kakukkfű, levendula, mirha, mirtusz, muskotályzsálya, rozmaring, szantálfa, szegfűszeg, teafa, tömjén, zsálya) telített akár hideg pára, akár meleg gőz belélegzésével kapcsolatban.

Óva intik, különösen a szénanáthás, pollenallergiás betegeket attól, hogy gyógynövényi illóanyag-kivonatokkal inhaláljanak, sőt hogy a lakás, a szoba levegőjét ezekkel párásítsák.” (1) idézetek: https://www.karpatinfo.net/cikk/eletmod/artalmas-lehet-az-inhalacio 2018.11.08.

Porlasztott folyadék inhalálása (egy kiegészítő eszköz (gépi porlasztó, inhalátor) segítségével történik. Elsősorban idült légúti megbetegedések kezelésére használják. Az inhaláció során az a cél, hogy a készülék által elporlasztott folyadék (az aeroszol) a légutakba bekerüljön, és ott a kicsapódás (deponálódás) után a kívánt hatást kifejtse.

„Az inhalációs terápia használatos mind a heveny, mind az idült légúti obstruktív betegségekben. Alkalmazhatjuk az expektoráció elősegítésére, valamint lokális hatás elérésére. Emellett ismeretes az is, hogy a légző rendszer nyálkahártyájáról bizonyos gyógyszerek rendkívül jól szívódnak fel, és szinte az intravénás injekció adásához hasonló gyors szisztémás hatás alakítható ki. Inhalációs kezeléssel a légutakban, a hörgőnyálkahártyán magas gyógyszer-koncentráció alakul ki, így kisebb dózis szükséges a kezeléshez, kevesebb szisztémás mellékhatás lép fel.” 

(Idézet: Az inhalációs kezelés Háziorvos továbbképző szemle 1: 162-165Dr. Bártfai Zoltán, SOTE Pulmonológiai Klinika, Budapest.)

A nyákoldásra kiválóan alkalmas fiziológiás só (0,9% sótartalom) oldat és Salvus víz (2,5% sótartalom) inhalációját ma már nem csak a betegek terápiájához, hanem megelőzésre, prevencióra is ajánlják.

„A gépi porlasztók ma még általában a betegségek gyógyításában használatosak, de – hatékonyságuk révén- a megelőzésben betöltött szerepét, hasznosságát is hangsúlyozni kell. Fokozott légszennyezettség vagy polleninvázió esetén indokolt lenne ugyanis naponta legalább egyszer légutaink tisztásáról gondoskodni, amiben a gépi porlasztóval történő inhalációs kezelés jelenthet legnagyobb segítséget. Ahogy testünk, fogaink és szájüregünk tisztántartásáról napi rendszerességgel gondoskodunk, a környezetszennyezésnek elsősorban kitett orr-, arcüreg-, garat-, gége-, főhörgő- és hörgő- nyálkahártyánkat is legalább olyan gondossággal, s tudatosan kellene tisztán tartanunk!

Az inhalációs kezelés hatásossága annak is köszönhető, hogy a nyálkahártyán keresztül nagy és jó vérellátású felszínen szinte azonnal felszívódnak a belélegzett inhalációs szerek, Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy – sajnos- ugyanilyen hatékonysággal szívódnak fel légzésünk folyamán a levevőben található méreganyagok is, állandó terhelésnek kitéve ezzel a légutainkat.  Ezek folyamatos tisztítása, az irritáció csökkentése, valamint az ezzel együtt járó gyulladásos reakció megelőzése, illetve mérséklése céljából szinte mindeni számára javasolható lenne – orr-garat hygiene, egészségmegőrzés címén is- a napi rendszerességgel történő sóbelégzés. „

(Idézet: Terápiás tanulmány, Gyermekgyógyászat, 2007. 58. évfolyam, 3. szám)

Por inhaláció Egyes gyógyszerek por alakban történő belégzésre készülnek. Egy-egy inhalációs adag egy kapszulában van, amit a hozzá tartozó speciális szerkezettel kell belélegezni.