Elvárások az inhalátorokkal szemben

A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint az inhalátorokkal szemben az alábbi orvos-szakmai elvárások vannak:

  • Porlasztási teljesítmény: 1 ml/perc
  • Szemcseméret: a porlasztott mennyiség 50 %-a 0,5-5 mikron között
  • Maradéktalan gyógyszerfelhasználás
  • A porlasztandó gyógyszer mennyiségétől függetlenül állandó mennyiségű és minőségű porlasztás

Miért van ezekre a műszaki követelményekre szükség?

Porlasztási teljesítmény

Mint azt az inhalációnál bemutattuk, egy belégzési ciklusnak kb. 45 %-ában történik belégzés, illetve porlasztás. Az idő többi része lélegzet visszatartás, és kifúvás. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a teljes inhalálási időben szükség van pihenésre, köpet ürítésre stb. is, megállapítható, hogy a teljes időnek csak mintegy harmadában történik tényleges belégzés.

Ez azt jelenti, hogy 1 ml/perc porlasztási teljesítmény mellett három perc szükséges 1 ml gyógyszer belégzéséhez, ami a max. 5 ml adagot tekintve 15 perces kezelést jelent, ami még éppen ideálisnak mondható.

Ha egy átlagos kompresszoros készülék 0,25 ml/perces teljesítményét nézzük, könnyen belátható, hogy az így adódó 60 perces(!) kezelési idő már nem csak nem ideális, de kimondottan irreális érték.

Szemcseméret

Az inhaláció során általában az alsó légutakba, a hörgőkbe kell bejuttatni a gyógyszert. Mivel ide csak a 0,5-5 mikron átmérőjű szemcsék jutnak el, és ülepednek le, ezért elvárás az inhalátorokkal szemben, hogy a keletkezett aerosol szemcséinek legalább 50 %-a ebbe a tartományba essen.

Ezt a követelményt általában minden típus kielégíti.

Maradéktalan gyógyszerfelhasználás

Az, hogy az inhalátor a betöltött gyógyszert maradéktalanul elporlassza, nem csak gazdasági kérdés, bár a mai gyógyszerárak, és gyógyszer ártámogatás mellett ez sem elhanyagolható szempont.

A legtöbb inhalátor 1-2 ml-es reziduális volumennel rendelkezik. (Reziduális volumen = megmaradt mennyiség. Az a mennyiség, amit már a készülék nem képes elporlasztani.) Amikor a Pulmicort inhalációs változata 2 ml-es ampullákban kerül kiszerelésre, ez a reziduális volumen csak dupla adag felhasználásával hidalható át.

Állandó mennyiségű és minőségű porlasztás

Ez a kérdés összefügg az előzővel. A reziduális volumennel rendelkező készülékeknek a porlasztási teljesítménye a porlasztandó gyógyszer fogyásakor egyre kevesebb lesz, így a kezelési idő jelentősen megnő. Kompresszoros készülékeknél a határ közelében a szemcseméret összetételében is változás áll be.

A SANASOL UP-02-es készülékcsaládja a fenti követelményeket maradéktalanul kielégíti:

  • Porlasztási teljesítménye 1 ml/perc
  • A porlasztott mennyiség több, mint 50 %-a esik a 0,5-5 micron közötti tartományba.
  • A gyógyszert az utolsó cseppig elporlasztja. Visszamaradó mennyiség csak a készülék belső falán megtapadt cseppek.
  • A porlasztási teljesítmény a gyógyszer elfogyásáig állandó